25 Mart 2015 Çarşamba

The Hundred #1: The 100 - Kass Morgan



Kitap Adı: The 100
Kitabın Orijinal Adı: The 100
Yazar Adı: Kass Morgan
Seri Adı: The Hundred
Seri Sıralaması: 1/3
Türü: Fantastik, Distopya, Genç-Yetişkin
Yayınevi: Go Kitap
Sayfa Sayısı: 300
Basım Tarihi: 2014
Puanım: 5/5



Arka Kapak Yazısı: Onlar Yalancı, Onlar Hırsız, Onlar Asi, Onlar Kahraman Onlar İnsanlığın Kaderini Belirleyecek 100 Genç...

Yaşanan nükleer felaket dünyanın sonunu getirmiş, bu büyük felaketten sağ kurtulan insanlar 300 yıl boyunca Dünya'nın yörüngesindeki bir uzay gemisinde varlıklarını sürdürmüştür. Tükenmeye yüz tutan kaynaklarla koloniyi ayakta tutmaya çalışan yöneticiler, nüfusu kontrol altında tutmak için en sert tedbirleri almakta, hafif suçlar için bile idam cezası uygulanmaktadır. Öyle ki çocuk suçlular on sekiz yaşına geldiklerinde idam edilmektedir. Ama ölümlerini bekleyen bu gençlerin artık çok önemli bir görevi vardır. Gözden çıkarılmış genç suçlulardan oluşan 100 kişilik bir ekip, geçen zaman içinde yerleşime hazır hale gelip gelmediğini test etmek için Dünya'ya gönderilecektir. Koloninin geleceği, onların elindedir.

100 ekibi farklılıklarını, geçmiş hesaplaşmalarını bir kenara bırakıp birleşmeli ve bilinmezlerle dolu Dünya'da hayatta kalmaya çalışmalıdır. Ama ihanetler, sırlar, henüz bitmemiş ve yeni başlayan aşklar gün yüzüne çıktıkça bir arada kalmaları gittikçe zorlaşacaktır.

Yorumum: Bir çırpıda okunup bitecek bir kitap The 100. Dizisi olan kitaplardan. İlk önce kitabı okuyup, sonra diziyi izlemeye karar vermiştim ama romandan diziye geçmekten vazgeçtim. Çünkü kitabı o kadar çok beğendim ki dizide bir değişiklik olur, oyuncuları beğenmem diye aynen aklımdaki gibi kalsın istiyorum. Uyumsuz’un filmindeki hayal kırıklığımdan sonra çok fazla kitaptan film/dizi olayına geçmeye sıcak bakmıyorum.


Dünya’da yaşanan bir nükleer olay sonucunda insanlar yeryüzünden ayrılmış ve bir uzay gemisinde yaşamaya başlamışlardır. Hapse atılmış 100 çocuk bir araçla Dünya’ya gönderilecektir. Burada yaşam var mı ya da insanlar yeryüzünden ayrıldığından beri neler olmuş onları araştıracaklardır.

“Bellamy, gözlerini açtı. Saçmalıyordu, bunun farkındaydı. Yağmur sadece suydu ve yeni başlangıç diye bir şey yoktu. Sırların özelliği buydu; onları sonsuza dek taşımak zorundaydınız, bedeli ne olursa olsun.”

Kitabımız 4 ana karakter üzerinden gitmektedir. Clarke, Wells, Bellamy ve Glass. İlk üç kişi Dünya’ya giderken, Glass uzay gemisinde kalmıştır. Yani her iki tarafta da neler olduğunu okuyoruz.

“İnsanlar Dünya'yı en karanlık zamanında terk etmişlerdi. Kaç tanesinin geri dönmeye çalışırken öldüğü, Dünya'nın umurunda olmazdı.”

Kitabın okuyucuyu kendine çeken bir havası var. Gerek anlatımın akıcı olması, gerekse farklı karakterlerin anlatılmasıyla oluşturulan merak unsuru buna etken. Bir de konuyu unutmamak lazım. 

The100 Seri Sıralaması
1.      The 100
2.      The 100– 21. Gün (Day 21)
3.      The 100 - Eve Dönüş (Homecoming)

Karakterlere baktığımızda belli başlı hataları olan kişiler, ancak hepsinde sevecek bir yan bulabiliyorsunuz. Tüm karakterleri ayrı sevdim ama sanırım en uzak olduğum kişi Glass. 

Not 1: Blogumda yorumladığım tüm kitapların listesine buradan ulaşabilirsiniz.
Not 2: Bu yazıyı “kitaptutkum.blogspot.com” dışında herhangi bir blog/forum/internet sitesinde okuyorsanız, şahsımın bilgisi dışında ÇALINMIŞ DEMEKTİR!!

Herkese bol kitaplı günler!!

6 yorum:

  1. 100'ün girişi ilk dünyaya inip yalnız kaldıkları zaman gelişen olaylar Sineklerin Tanrısı'na fazlaca benziyor. Eğer kitabı sevdiyseniz Sineklerin Tanrısı'nı öneririm. Bugünkü yazımda da değindim kitaba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz kitaba bakacağım bir. Teşekkür ederim öneri için.

      Sil
  2. Telepatiyi mi okumalıyım bunu mu ? kararsız kaldım :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisi arasında kaldıysanız şöyle diyebilirim size; Telepati daha karışık bir kitap, okurken sizi şaşırtabilir ama The 100 kolay ilerleyen sizi şaşırtmayacak bir kurgusu var. Konu bakımından da birbirinden çok farklı kitaplar.

      Sil
  3. Hmm peki teşekkür ederim :) Sadece bir yıl Gayle Forman 'ın kitabını okudunuz mu ?

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...